Пиксабей Цените в Русия растат рекордно бързо. Централната банка на Русия (Банката

...
Пиксабей Цените в Русия растат рекордно бързо. Централната банка на Русия (Банката
Коментари Харесай

Рекордна инфлация в Русия

Пиксабей 

Цените в Русия порастват рекордно бързо. 

Централната банка на Русия (Банката на Русия) увеличи основния лихвен % с 1% до 6,5% годишно, заяви ТАСС.Това е четвъртото следващо повишаване на главната рента, която стигна най-високото си ниво от 2014 година, предава Кросс.

" На 23 юли Съветът на шефовете на Банката на Русия реши да увеличи главния лихвен % със 100 базисни точки, до 6,5% годишно. Приносът към инфлацията от страна на постоянните фактори се усили заради по-бързото разширение на търсенето спрямо опциите за увеличение на производството. Високите инфлационни упования доста изместиха салдото на инфлационните опасности към проинфлационни и това може да докара до по-дълго отклоняване на инфлацията нагоре от задачата ", се споделя в известие на Руската централна банка.

Регулаторът означи, че решението за основната рента има за цел да ограничи този риск и да върне инфлацията до 4%.

Инфлацията пораства

Инфлацията в Русия се изкачи до нов петгодишен връх през юни, защото страната се бори с покачващите се цени, които заплашват да провалят икономическото възобновяване, писа The Moscow Times при започване на месеца.

Инфлацията доближи годишен ритъм от 6,5%, заяви федералната работа за статистическа информация първоначално юли - най-бързият ритъм на повишаване на цените от август 2016 година насам.

Данните бяха по-високи от пазарните упования и още тогава се заприказва за следващото огромно повишение на лихвените проценти, даже когато третата коронавирус вълна на ковид заплашва да провали съветската стопанска система.

Централната банка тогава съобщи, че несъмнено ще предприеме някакви дейности, като гуверньорът Елвира Набиулина съобщи, че регулаторът ще обмисли нарастване с от 25 до 100 базисни точки - като главният лихвен % ще е сред 5,75-6,5%.

Централната банка в това време през днешния ден усъвършенства прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт на Русия за 2021 година от 3-4% на 4-4,5%.

" Вземайки поради актуалната обстановка в съветската и международната стопански системи, както и решението от юли на ОПЕК+ за разширение на производството на нефт, Банката на Русия предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт през 2021 година с 4-4,5%. През 2022-2023 година съветската стопанска система, съгласно прогнозата на Банката на Русия, ще пораства с 2-3% годишно ", се споделя в известието.

По-рано Централната банка предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт през 2022 година на равнище от 2,5-3,5%.

Регулаторът заяви също по този начин, че през второто тримесечие на 2021 година съветската стопанска система е достигнала докризисното си ниво, а потребителската интензивност е надхвърлила предпандемичния си ритъм.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР